Gaat big data de toekomst veranderen? De hoeveelheid beschikbare data groeit explosief. Maar dat is niet de reden dat big data in de toekomst bepalend zal zijn. Er zijn een aantal onderliggende ontwikkelingen die zeker zoveel impact hebben.  Aan ‘kale’ data heb je niet veel. Het gaat om inzicht.

We kunnen dus concluderen: Data kan de toekomst veranderen. Er komt steeds meer data ter beschikking. Er wordt gesproken overThe internet of things’ waarmee wordt aangegeven dat ‘dingen’ zoals koelkasten, thermostaten of een locatie waar je je bevindt data vertegenwoordigen en daarvan al veel wordt vastgelegd. Al deze gegevens hebben een ‘value’, zeker als ze worden ontsloten. En daarmee zou je kunnen voorspellen wanneer je CV-kachel onderhoud nodig heeft of de motor van de koelkast defect gaat. 

Data kan niet alleen invloed hebben op ‘dingen’, maar ook op mens en gezondheid. De ziekte van Parkinson is een ziekte waarbij hersencellen langzaam afsterven.

De Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF) en Intel werken samen om het onderzoek naar en de behandeling van de ziekte van Parkinson te verbeteren met behulp van Big Data Analytics. 

Patiënten die deelnemen aan het onderzoek dragen deze wearables (een digitaal horloge) die ervoor moeten zorgen dat onderzoekers en artsen het verloop van de ziekte beter kunnen volgen. Gezien het enorme datavolume – bij iedere patiënt ruim 300 metingen per seconde – heeft Intel een big data analytics-platform gebouwd met verschillende softwarecomponenten. Dat platform is in staat om patronen te herkennen in data rond de symptonen. Deze data zal worden verzameld via diverse wearables, waar patiënten wereldwijd mee worden uitgerust.

Met behulp van deze opgeslagen data kunnen vervolgens sneller nieuwe medicijnen en behandelmethodes worden ontwikkeld. Ook krijgen onderzoekers sneller nieuwe inzichten in het proces achter deze aandoening.

Bent u benieuwd hoe data een toegevoegde waarde voor uw organisatie kan zijn? Of wilt u zelf meer weten over data? Neem dan snel contact met ons op.