De Britse webshop Argos experimenteerde met hun ‘Digital Out Of Home’ campagne met het gebruik van weersvoorspellingen. Bij zonnig weer werden de barbecues en waterpistolen aangeboden, bij slecht weer werden indooractiviteiten aangeboden. Deze campagne had als doel “order today, enjoy today”. Met dit experiment haalde de webshop overall 11,6% meer conversie.

“Zorgt zonnig en warm weer voor betere bedrijfsresultaten?”

Dit kan een interessante vraagstelling zijn voor retailers. Hebben weersomstandigheden effect op het aantal bezoekers? En dus indirect de verkopen? Seizoensinvloeden kunnen een grote impact hebben op het aantal bestellingen, de verkochte producten en de totale sales in zijn geheel. Een stelling die je veel leest op het internet is dan ook “Vrouwen bloot, handel dood”. Maar klopt een stelling als deze ook?

Wanneer je producten verkoopt die gebonden zijn aan een specifiek seizoen in het jaar of gebonden zijn aan een specifiek weertypes, dan weet u dat het weer invloed heeft op de sales. Het is aannemelijk dat wanneer het vriest er meer antivriesmiddelen worden verkocht bij een tankstation. Of dat wanneer het mooi weer is een fastfoodketen meer ijsjes verkoopt. Maar is dit daadwerkelijk ook écht zo?

Hierboven heeft u in een paar zinnen al gelijk een paar aannames kunnen lezen. Aannames zijn persoonsafhankelijk. Maar wanneer deze aannames op het internet worden verspreid lijkt het dat iedereen dit dan ook aanziet als de waarheid. Maar wat is daadwerkelijk de waarheid?

De daadwerkelijke waarheid over de invloed van het weer op de verkopen verschilt per winkel. Hierdoor kan er eigenlijk geen algemeen waardeoordeel worden gegeven. Per winkel kan het wel bewezen worden met analyses op basis van de cijfers (eigen data) en de weerinvloeden (externe data) voor deze specifieke winkel.

Gedrag voorspellen

Wat doen mensen als het regent? Blijven zij thuis of gaan zij juist winkelen? Wat doen mensen als het zonnig is? Gaan zij de terrassen op of toch winkelen? Zonder daadwerkelijke cijfers blijft dit speculeren.

Bent u benieuwd wat het effect is van de weersvoorspellingen op uw verkoopresultaten? Of heeft u hulp nodig om de externe data te koppelen aan uw eigen data? Neem dan snel contact met ons op.